Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in (het gebruik van) mijn beelden.

Hoe moet je model worden?

Hoe moet je model worden

Ik krijg regelmatig vragen van jonge meisjes die graag model willen worden in de mail of via Facebook. “Kunt u mij fotograferen voor mijn portfolio?”. Als het meisje er leuk uitziet, de indruk wekt dat ze serieus is, mogelijkheden biedt voor een zinvolle en waardevolle aanvulling op het portfolio, en potentie heeft voor de toekomst ga ik daar vaak wel op in. Normaliter start dat vanaf een jaar of 18; een lagere leeftijd levert vaak teveel complicaties op en is meestal niet serieus.

Anouk wil Model worden

Twee weken geleden kreeg ik voor het eerst een persoonlijk bericht op Instagram. “Ping!”, zegt mijn telefoon. Ik keek alleszins stomverbaasd want ik wist niet eens dat je via Instagram ook al berichten naar elkaar kon sturen. Ik heb de meeste directe contacten via Facebook Messenger. “Hoe moet je model worden?”, was de vraag. Nou vind ik het een aardige overweging om te vragen hoe *ik* model moet worden,  maar nee, ik acht me daar eigenlijk niet erg geschikt voor. Wellicht wordt iets anders bedoeld.

Na enkele berichten heen en weer blijkt dat het gaat om een “14 bijna 15” jarig meisje dat enkele straten verderop woont (inmiddels is ze 15). Ze heeft mijn foto’s gezien en wil graag gefotografeerd worden. Nou wil ik altijd wel een nieuw gezicht toevoegen aan mijn portfolio, dus ik was geïnteresseerd. De spelregels voor betrouwbare kinderfotografie hebben mij geleerd dat je niet alleen met een 15 jarig meisje op stap moet gaan, dus ik vroeg haar of ze wellicht een vriendinnetje heeft dat mee zou kunnen gaan. Even later <Ping!> “Ik heb een vraagje. Ik ben ‘F’ en ik ben een vriendin van ‘A’.” De vriendin meldde zich alvast.

Tsja, dan kun je er al bijna niet meer omheen. Het kwam me goed van pas om even met een modelletje op stap te kunnen gaan. Ik ben in de omgeving wat trouwlocaties aan het verkennen en als ik dan een modelletje mee kan nemen komen er wellicht meteen wat nuttige foto’s uit en kan ik op mijn gemakje de locatie ook op foto’s bestuderen. Dus zo gezegd, zo gedaan. We hebben de ouders om toestemming gevraagd en een van de mama’s wilde mee gaan. Zo zijn we gedrieën naar de tropische tuin in Burgerveen getogen.

We hebben er pakweg 2 uur gefotografeerd en rondgewandeld. Het is een prachtige locatie voor een trouwreportage als het buiten druilerig of koud is. Voor een paar tientjes kun je de tuin afhuren en daar je trouwfoto’s (laten) maken. Voor de beide meisjes was het de eerste keer dat ze op deze manier gefotografeerd werden, en zoals dat gaat met een eerste keer was er veel nervositeit. Uiteindelijk hebben we toch een paar leuke plaatjes gemaakt en ook elkaar een beetje leren kennen.

Ik heb inmiddels diverse beginnende modellen en modelletjes voor de lens gehad. Het is altijd weer afwachten wat er uit zal komen en als ze heel erg onervaren zijn laat ik ze de gebeurtenissen meestal zoveel mogelijk de vrije loop gaan. Bij een tweede sessie kun je al wat beter sturen en voel je ook beter aan waar een model zich comfortabel bij voelt en wat ze te moeilijk vindt. Zo ontwikkel je je samen en kom je samen tot steeds betere resultaten.

Daisy is semiprofessioneel Model geworden
Daisy

Een van de meisjes waar ik de progressie goed zie is Daisy. Ik heb Daisy via een modellensite leren kennen en haar een keertje meegenomen op een wandeling door Amsterdam. Sindsdien volg ik haar verrichtingen op Facebook en ze is ook bij mij in de studio geweest. Haar positieve ontwikkeling is goed zichtbaar op haar foto’s en het is leuk om te zien hoe ze groeit in haar (nu nog) hobby die wellicht uitmondt in een beroep. Daisy inspireert me.

Ik heb dus besloten om de beide meisjes te gaan begeleiden. Ze willen beiden graag model worden en ik vind het leuk om deze meisjes te helpen en hopelijk te gaan zien hoe ze groeien tot volleerde amateurmodellen en, wie weet, misschien wel professionele modellen. Ik ga jullie af en toe via deze blog bijpraten over het verloop van deze expeditie. De dames ‘A’ en ‘F’ gaan oefenen als fotomodel. Project ‘AF’ is geboren.

 

PS: Daisy is geen 15 jarig meisje, hoor. Daisy is een paar jaartjes ouder. Anders had ik haar niet op deze wijze gefotografeerd. 😉

 

One thought on “Hoe moet je model worden?”

Leave A Comment