Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in (het gebruik van) mijn beelden.

Nabewerkingen

Trouwen is een van de meest belangrijke gebeurtenissen uit je leven, die je natuurlijk graag vastgelegd wilt hebben in een album, of op losse foto’s. Om deze reden is het belangrijk dat de foto’s van de trouwreportage met zorg worden nabewerkt, voor een perfect eindresultaat waar je trots op kunt zijn. Ik zal precies uitleggen wat dit nabewerken precies inhoudt, en op welke manier dit wordt toegepast op de trouwfoto’s.

Wat is nabewerken precies?

Het standaardformaat waarmee je foto’s op een beeldscherm kunt zien, is in JPG. Maar JPG-foto’s die op een camera worden gemaakt, zijn eigenlijk niet helemaal natuurlijk. Dit zijn namelijk beelden die tijdens het maken van de foto al worden bewerkt in het karakter van de stijlen die mensen in het buitenland, zoals in Japan of Amerika, mooi vinden.

Een professionele fotograaf daarentegen, gebruikt meestal vaak de “RAW” instelling op de camera. Hierbij komt het beeld rechtstreeks vanaf de sensor, en is het daarom geheel onbewerkt. Een RAW-beeld bevat meer dynamische kleur- en lichtsterkte informatie, en kan daardoor nauwkeuriger worden bewerkt dan een JPG-foto.

Om van dit RAW-beeld een foto te maken, zal het beeld moeten worden omgezet naar een JPG-bestand, dat op beeldschermen kan worden weergegeven. Dit proces wordt “nabewerken” genoemd. Hierbij zijn twee verschillende soorten te onderscheiden: technisch nabewerken en cosmetisch nabewerken.

Technisch nabewerken

Bij technisch nabewerken wordt het beeld vanaf de chip omgezet tot het beeld dat we met onze eigen ogen hebben waargenomen. Het proces bestaat dus voornamelijk uit het toepassen van kleurcorrecties wanneer er bij het maken van de foto kunstmatige lichtbronnen gebruikt zijn, voor een natuurlijk effect. Daarnaast worden oneffenheden op de foto’s, zoals ruis, overbelichting of onscherpe beelden, gecorrigeerd tijdens het technisch nabewerken.

Cosmetisch nabewerken

Cosmetisch nabewerken, ofwel “retoucheren”, wordt in de volksmond ook wel “Photoshoppen” genoemd. Zo wordt de hemel bij een ondergaande zon iets roder gemaakt, worden storende elementen uit de achtergrond van een foto verwijderd, en kunnen geportretteerde personen zelfs iets dikker of slanker worden gemaakt. Een veel voorkomende correctie betreft loshangende draadjes aan het nieuwe trouwkostuum of het wegpoetsen van een beginnend puistje dat ontstaan is na het nuttigen van iets te veel chocolade tijdens de voorafgaande vrijgezellenavonden. Het geschikt maken van trouwfoto’s voor een album is een zeer uitgebreide nabewerking die veel meer tijd in beslag neemt dan een eenvoudige kleine correctie.

Schuif met de balk in het midden om de foto's te vergelijken
beforeafter

Gespecialiseerde nabewerkingen

De foto’s die ik oplever zijn altijd technisch nabewerkt, en indien nodig of gewenst ook cosmetisch nabewerkt. Omdat het nabewerken van trouwfoto’s veel meer tijd in beslag neemt dan het nabewerken van portretfoto’s, besteed ik dit vaak uit aan specialisten die veel ervaring hebben op het gebied van het nabewerken van trouwfoto’s. Ik werk samen met drie verschillende retoucheerders die elk hun eigen specialisme en een eigen bijzondere stijl hebben. Als ik twijfel over jouw specifieke voorkeur als klant laat ik twee of drie retoucheerders een voorbeeldfoto bewerken zodat je kunt zien welke stijl het beste bij je past.

De verschillende stappen na de trouwreportage

Zoals je ziet is het nabewerken een uitvoerig proces dat in stappen geschiedt. Dit zijn de stappen die na de bruiloft plaatsvinden:

  • Eerst worden de foto’s technisch nabewerkt. Dit neemt ongeveer 4 tot 8 weken in beslag, maar bij reportages van 6 uur of langer krijg je in de eerste week al een paar foto’s die door mij technisch of misschien zelfs cosmetisch zijn nabewerkt.
  • Indien geen album wordt besteld, loop ik alle foto’s na op oneffenheden en pas ik af en toe een kleine cosmetische correctie toe.
  • Indien een album wordt besteld, worden alle technisch bewerkte foto’s in een afgesloten galerie gezet op de website, waarna het bruidspaar de foto’s voor het album kan selecteren. Waar nodig kunnen proeffoto’s naar de retoucheerders worden gestuurd, zodat de verschillende stijlen kunnen worden vergeleken.
  • Zodra foto’s en retoucheerder geselecteerd zijn worden alle gekozen foto’s aan de retoucheerder overgedragen en wordt de opdracht tot retoucheren verstrekt. Hierbij kunnen bijzondere instructies worden doorgeven, van stylistische aard of van technische aard. De meeste bruidsparen geven er de voorkeur aan om zo natuurlijk mogelijk te worden afgebeeld. Het cosmetisch retoucheren van een grote reportage duurt doorgaans tot twee weken, maar in de drukke zomerperiode kan dit uitlopen tot 6 weken.
  • Vervolgens wordt het album samengesteld. Via een PDF kan het bruidspaar dit album maximaal twee keer laten wijzigen, of goedkeuren. Hierna wordt het in het laboratorium binnen één tot twee weken afgedrukt.

Het gehele proces van het nabewerken van een trouwreportage kan dus wel vier tot vijf maanden in beslag nemen. Maar dan heb je wel de garantie dat alle stappen met de grootste zorg worden uitgevoerd, en heb je een eindproduct waar je trots op mag zijn. Uiteindelijk krijg je een zo perfect mogelijk trouwalbum waarvan ik met trots kan zeggen “Made by PerfectPictures”.