Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in (het gebruik van) mijn beelden.

Veel Gestelde Vragen

Veel gestelde vragen over trouwfotografie en trouwreportages

Op deze pagina vind je mijn FAQ (Frequently Asked Questions, ofwel Veel Gestelde Vragen) over mijn Trouwfotografie. Kijk gerust even of jouw vraag er bij staat en of het antwoord voldoende duidelijke informatie bevat. Ik besteed graag veel aandacht aan de uitleg rondom bruidsreportages, dus schroom niet om even rond te kijken en me te benaderen als dat nodig zou zijn. Wil je meer weten, neem dan contact met me op via E-mail, Telefoon, Whatsapp of voor mijn part Facebook Messenger.

Wat is je stijl?

Mijn stijl is natuurlijk mijn eigen - iets wat je waarschijnlijk over elke fotograaf kunt zeggen - en hoewel ik liever geen etiket op mijn stijl plak zullen sommigen zeggen dat mijn stijl een mengsel is van fotografische journalistiek (een etiket wat vele bruidsfotografen zich maar wat graag aanmeten) en "fijn artistiek".

Maar de belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is, heb ik JULLIE stijl? Als je mijn foto's mooi vindt dan vind je de foto's die ik van jullie ga maken ook mooi!

Hoeveel fotografen komen naar onze trouwdag?

Dat is afhankelijk van het pakket of van het door jou gewenste maatwerk. Twee fotografen kosten meer dan een, maar daarvoor biedt PerfectPictures.nl dan wel twee professionele artiesten, niet zomaar een fotograaf of een fotograaf en zijn sidekick. Daardoor zullen alle foto\'s van topkwaliteit zijn en overeenkomstig mijn artistieke visie.

Als je (een pakket met) twee fotografen bestelt hebben we meestal een team van een man en een vrouw zodat de vrouwelijke fotografe bij de bruid kan blijven en de mannelijke fotograaf bij de bruidegom (en zijn vrienden). Op deze manier geeft dat ook meer zekerheid dat we alle belangrijke momenten kunnen vangen.

Oh ja, wel belangrijk: Op een dag doen we nooit meer dan één trouwerij. Dit is jullie dag en wij zijn er helemaal voor jullie!

Wat voor apparatuur gebruik je?

Ik gebruik professionele Nikon DSLR (Digital Single Lens Reflex, oftewel spiegelreflex) camera's. Ik gebruik bij voorkeur prime (vast brandpunt) lenzen vanwege hun buitengewone scherpte, kleur en geringe d.o.f. (depth-of-field, dat is het mooie effect van een boterzachte troebele achtergronden waardoor de kijker automatisch naar het onderwerp wordt getrokken), maar ik gebruik ook hoge kwaliteit zoomlenzen wanneer ik een beetje onopvallend moet blijven.

Schiet je digitaal?


Ja, ik gebruik digitale apparatuur. Als er foto's gewenst worden met een "ouderwets" analoog effect dan kan dat volledig in de nabewerking worden toegevoegd.

Hoe kunnen we een trouwdatum reserveren?

Als je de trouwdatum wilt reserveren reken ik een niet-terug-vorderbaar voorschot van ongeveer 20% van de totale offerteprijs. Je trouwdatum wordt gereserveerd na ontvangst van je opdracht en de betaling van het voorschot.

Boekingen bij PerfectPictures.nl gaan op basis van "Wie het eerst komt, die het eerst maalt", ongeacht de grootte van de opdracht. En we doen nooit meer dan één opdracht op een dag, zelfs al is het slechts een bruidsreportage van drie uurtjes.

Hoeveel foto's krijgen we?

Afhankelijk van de duur van de afgesproken reportage en het onderdeel van de reportage kun je ongeveer 60-100 foto's per uur verwachten. Tijdens de bruidsreportage ligt de nadruk op de kwaliteit van de foto's en zal het aantal op te leveren foto's aanzienlijk minder zijn. Een reportage van een volledige dag levert ongeveer 500-1000 foto's op.

De prijzen die ik offreer zijn altijd inclusief de oplevering van alle technisch geslaagde foto's. Zo heb je zekerheid dat je niet achteraf ook nog eens met een prijs per foto wordt geconfronteerd.

Alle foto's worden in RAW/ongecomprimeerd formaat gemaakt om verzekerd te zijn van de beste kwaliteit. Dat betekent dat het leven van alle foto's in kleur begint, maar ik heb de optie om een aantal foto's te transformeren waarvan ik denk dat ze in zwart-wit mooier uitkomen. Als je specifieke foto's ziet die je graag in zwart/wit uitgewerkt wil hebben doen we dat graag. (Bij grote hoeveelheden kan dat tot een meerprijs leiden). De uiteindelijke oplevering van de digitale foto's is altijd in hoge kwaliteit .JPG formaat.

Wanneer krijg ik mijn foto's?

De totale digitale oplevering geschiedt meestal 2 tot 4 weken na de trouwdag in jullie eigen online, met een wachtwoord afgesloten, galerie. Bij een reportage met een totaalprijs van € 650 of meer zet ik binnen een à twee weken al een kleine hoeveelheid foto's voor jullie klaar. Meestal zijn dat een stuk of vijf foto's om nog even lekker na te genieten. Deze foto's kun je ook gebruiken om dank-kaartjes naar je gasten te sturen (maar ik laat ook graag tegen een kleine meerprijs voor jullie op maat gemaakte dank-kaartjes drukken).

Ik weet dat jullie super benieuwd zijn om de foto's te krijgen en ik beloof dat ik mijn best doe om zo ze snel mogelijk gereed te krijgen. Sta een extra levertijd van 4 tot 6 weken toe voor de oplevering van het geprinte album, gerekend vanaf de datum van goedkeuring van het ontwerp.

Hoe gaat dat met individuele prints?


Ik bied zo ongeveer elke grootte van prints aan, van 10x15cm tot 45x60cm en nog groter. Ze worden professioneel afgedrukt in een gespecialiseerd print laboratorium of hoge kwaliteit professioneel fotopapier. Naar keuze kan dat met een fraaie combinatie van glans en mat die je gezien moet hebben om echt te kunnen waarderen. Ik kan ze ook laten afdrukken op canvas, hout of heel decoratief op acryl of grootformaat.

Foto's in albums zijn meestal een combinatie van verschillende formaten. De albums zijn doorgaans tussen 28x28cm en 30x30cm groot, maar afwijkende formaten zijn mogelijk. Indien je een album bestelt wordt, afhankelijk van de keuze van het album, een aantal foto's op verzoek cosmetisch nabewerkt. Kies "Nabewerkingen" in het menu trouwfoto's voor uitleg over nabewerkingen.

Bij het bestellen van portretfoto's kun je kunt vooraf aangeven welke (hoeveelheid) prints je wilt ontvangen. Een portret sessie omvat een gespecificeerde hoeveelheid prints, maar als je extra foto's wil bestellen ben ik daar trots op en krijg je ze dan tegen een gereduceerde prijs.

Je kunt dan in je opdracht nalezen welke foto's je krijgt. Nadat de bestelling voor de prints ontvangen is worden de foto's doorgaans binnen 10 werkdagen ontvangen. Als ik je adres heb laat ik de foto's meestal rechtstreeks aan jullie opsturen. Natuurlijk kunnen jullie vrienden en familie afdrukken nabestellen bij PerfectPictures.nl (mits jullie daar prijs op stellen).

Worden de foto's nabewerkt?


Ja, altijd. Alle foto's van de bruidsreportages of portret reportages worden tenminste nabewerkt op uitsnijding en kleur correctie (dat is op 99% van alle digitale foto's vereist, ongeacht welke fotograaf de foto's heeft gemaakt). Daarna doe ik een extra ronde van nabewerking van de favoriete foto's, door jullie zelf of door mij gekozen. Dit betreft meestal de foto's die gebruikt gaan worden voor afdrukken en het trouwalbum.

Typisch retoucheerwerk betreft het subtiel bijwerken van huidbeschadigingen, huidtinten en heel licht tanden bleken en ogen ophelderen. Je hebt de vrijheid om specifieke wensen voor de nabewerking door te geven en daar houd ik dan graag rekening mee.

Kijk in het menu Trouwfoto's bij Nabewerkingen voor meer informatie over cosmetisch nabewerken (oftewel retoucheren of 'fotoshoppen').

We hebben een lijst van 'must have' belangrijke foto's die we willen krijgen, kan dat?


Ik nodig je uit om een lijstje met gewenste "officiële" groepsfoto's te maken, d.w.z. het trouwstel, de wederzijdse ouders, familieleden, vrienden en wellicht een totaaloverzicht. Ik weet dat er checklijsten op internet circuleren die je kunt printen en aan de fotograaf geven. Echter is het mijn doel om het verhaal van jullie trouwdag te vertellen zoals zich dat op natuurlijke wijze uitrolt, daarbij de belangrijke momenten mee te nemen die alle paren en hun families met de foto's willen herinneren.

Het langdurig vastzitten aan lange gedetailleerde fotolijsten belemmert mijn artistieke inzicht hoe een trouwdag vastgelegd moet worden. En daar had je me nou net voor gekozen, nietwaar? Om die reden werk ik niet met gedetailleerde dag-durende fotolijsten. Als er een paar specifieke gasten zijn die je graag gefotografeerd wil hebben, behalve de foto's van de handtekeningen zetten, ringen uitwisseling, taart aansnijden, en dergelijke, dan laat je me dat graag weten, maar ik kan gevraagde informele foto's niet garanderen omdat ik geen controle heb over mensen en omstandigheden.

Bij de groepsfoto's vind ik het handig als je lijsten hebt van maximaal 12 groepsfoto's. Ik moedig jullie aan om over deze lijst goed na te denken (denk na over samenstellingen die misschien "onhandig" zijn, gebalanceerde hoeveelheden van beide families en zorg ervoor dat niemand wordt vergeten, enz.) en geef me deze lijst ruime tijd vooraf. Ik stel het nog meer op prijs als jullie iemand kunnen aanwijzen die als een soortement 'regisseur' fungeert. Het beste iemand die zoveel mogelijk personen uit beide families kent, het bruidsmeisje of een van de getuigen zodat we de "formele" foto's zo vloeiend en efficiënt mogelijk kunnen maken. Het is het handigst om met de grootste groep te beginnen en dan vervolgens steeds kleinere groepen te fotograferen.

Hoe werkt dat met auteursrechten, zijn de gemaakte foto's niet van ons?

Een goede en belangrijke vraag. Auteursrechten zijn de rechten van de fotograaf om de gemaakte werken, de foto's dus, te vermenigvuldigen, vanaf het moment dat de foto's gemaakt worden. Overtreding van de auteursrechten is een overtreding van de auteurswet. Dus, PerfectPictures.nl is eigenaar van het auteursrecht van alle foto's die ik maak, inclusief de proef-foto's. Foto's mogen niet worden gekopieerd, gescand, of op andere wijze vermenigvuldigd zonder toestemming van PerfectPictures.nl.

Dat gezegd hebbend, verleen ik -in de meeste gevallen- onbeperkt persoonlijk gebruiksrecht van de gemaakte foto's. Dat betekent dat je de foto's op social media zoals Facebook kunt zetten, naar je vrienden kunt e-mailen, enz. Commercieel gebruik van de foto's (bijvoorbeeld om reclame te maken voor je bedrijf of dat van een kennis, of verkoop van de foto's) is niet toegestaan. Ik maak graag met jullie afspraken over commercieel gebruik.

Mag ik mijn foto's zelf printen of ergens anders laten printen?

Ja, je mag alle geleverde foto's printen of laten printen. Ik wijs je er echter op dat het professionele laboratorium dat ik gebruik voor de afdrukken veel betere resultaten bereikt dan de bekende afdruk diensten die je her en der in winkels en op internet kunt vinden. De kleuren, het contrast en de scherpte die ze bereiken is uitmuntend.

Zelf laten afdrukken vanwege de prijs is net alsof je een nieuwe auto met goedkope lak koopt en die dan om een paar euro te sparen met een doe-het-zelf roller metallic of parel-effect gaat overschilderen.

Hoe zit dat met reiskosten?

Ik werk vanuit Hoofddorp, maar ik ben zonder reiskosten in heel Nederland (en grote delen van België) beschikbaar. Korte afstanden tijdens de trouwdag zijn heel gebruikelijk en zolang dat binnen redelijke grenzen blijft worden deze niet doorberekend. Stem even met me af als jullie van plan zijn om de trouwdag door de hele Benelux te verspreiden.

Kun je ook verder reizen voor trouwreportages?

Ik ga graag met jullie mee naar elke willekeurige plek in de wereld om jullie reportage te maken, maar dan reken ik wel reis- en verblijfkosten. Het komt regelmatig voor dat echtparen een fotograaf meenemen naar hun trouwfeest op een lekker warme en zonnig plaats in het zuiden. Laat me gewoon even weten wat jullie plannen zijn zodat ik een aangepaste aanbieding kan maken.

Wat is 'First Look'?

'First Look' komt overwaaien uit de Verenigde Staten en wordt snel populairder bij echtparen. We kennen allemaal de traditie dat het ongeluk brengt als de echtgenoot de bruid al voor de trouwerij ziet. Als je daar sterk aan hecht dan lees je dit stukje liever niet verder.

'First look' is de gedachte dat het geen ongeluk brengt als je elkaar vooraf al ziet. Sommigen vinden het juist prettig om voorafgaand aan de plechtigheden even een paar minuutjes samen te hebben voordat de ceremonie begint.

Vanuit mijn standpunt, als fotograaf, is dat een geweldig moment om wat extra leuke foto's van jullie twee te maken en de opwinding over deze belangrijke dag vast te leggen. Nog beter, ik zou graag maximaal een uurtje voorafgaand aan de trouwplechtigheden met jullie 'wegglippen' om op een mooie dichtbij gelegen plaats het moment nog mooier te grijpen en vast te leggen. Dus, als jullie er klaar voor zijn ben ik het ook!

Ik wil graag nog meer weten en heb nog een vraag. Kan dat?


Ja, natuurlijk kan dat. Ik weet dat deze lijst met veel gestelde vragen nog heel veel vragen onbeantwoord laat. Ik geef er de voorkeur aan om de zaken uit te leggen in een persoonlijk gesprek met de aanstaande bruid en bruidegom. Na ons eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek komt ik bij voorkeur nog eens bij jullie op bezoek om alle details door te spreken en alle vragen te beantwoorden.

Maar ook als tijdens dat gesprek vragen onbeantwoord blijven kun je me altijd bereiken via telefoon, e-mail of voor mijn part via Facebook. Kies maar wat je zelf het handigste vindt. Neem gerust contact op, want ik vind het prettig om nauw contact met jullie te hebben en te horen wat voor jullie belangrijk is.


Logo Dutch Photographers

Lid van de vakvereniging van Fotografen