Ik heb vandaag een Yongnuo Draadloze Flitser besturing YN622N setje ontvangen. Ik wil veel op locatie schieten en heb dan behoefte aan makkelijk transporteerbaar kunstlicht. Dus heb ik een 2e flitser gekocht en wat besturingsspul van Yongnuo. Om te beginnen heb ik twee YN622N transceivers gekocht. Dat zijn apparaatjes die je op je camera kunt zetten (eentje) en eentje onder je flitser. Het systeem werkt geheel i-TTL dus camera en flitsers communiceren draadloos op tweerichtingsverkeer met elkaar. Dit setje is een aanrader voor iedereen die eens een flitser in de hoek van de kamer wil zetten. Je kunt dit effect ook bereiken door je camera in commander mode te zetten en je flitser in slave, maar dan moet je apparatuur het wel ondersteunen. Sommige flitsers hebben hier veel problemen mee en dan is deze set heel bruikbaar.
Hoe bedien je het? Dat is echt heel simpel. Uitpakken, batterijtjes er in, apparaatjes aan zetten, beide apparaten met knopje links op het zelfde kanaal (een lampje laat zien welk kanaal actief is), met knopje rechts de zelfde groep kiezen, op de ene transceiver op test drukken laat de andere even knipperen. Vervolgens op camera, resp onder flitser monteren en klaar ben je. Off-camera flitsen met een exotische flitser, en bedienen alsof ie op de camera staat. 6 à 7 tientjes op Ebay voor twee transceivers. Hieronder ga ik nog even door over de controller unit.
Waarom zou je je camera en flitser niet gewoon in commander mode gebruiken als je maar _een_ flitser wil gebruiken?
- omdat je flitser dat niet ondersteunt,
- omdat de commander mode toch net even de camera flitser af laat gaan en dan krijg je een lelijke reflectie in de ogen van je kind, model, huisdier, enz.
De flash commander unit, YN622N-tx completeert mijn set. Ik wil graag twee flitsers gebruiken die ik vanaf de camera kan bedienen. Je kunt overwegen om drie ‘gewone’ transceivers te gebruiken, maar dan moet je steeds naar je flitser(s) lopen om ze in te stellen. Met de YN622N-tx heb je een besturingseenheid met een led scherm. Die zet je in de schoen op je camera, elke flitser zijn eigen groep en kanaal en voilà, je kunt elke flitser vanaf je camera individueel bedienen. Met drie groepen en drie kanalen kun je dus maar liefst 9 flitsers bedienen. Voor het geld hoef je het niet anders te doen. De controller kost amper duurder dan de transceivers. Als je dus wil beginnen met _een_ flitser raad ik je aan om gewoon een controller en een transceiver aan te schaffen. Dan bedien je je licht zonder steeds je camera menu’s in te gaan en dat werkt lekker snel.
Een bijkomend voordeel van de controller: Aangezien alle i-TTL flitsers naar de controller luisteren en aldus worden ingesteld heb je nog maar _een_ bedieningsinterface. Als je dus flitsers van verschillende merken hebt hoef je niet na te denken hoe je dat ding ook alweer moet bedienen. De tx controller is heel eenvoudig in de bediening en hij vertelt de flitsers vervolgens wat ze moeten doen. Ik ben er super blij mee. (met 2 verschillende flitsers)
Let bij de aanschaf even op de letter aan het eind van het artikelnummer. Het nummer van het spul voor Canon eindigt met een “C” en die voor Nikon eindigt met een “N”.
Meer informatie vind je op Yongnuo USA. Deze apparaten zijn in Nederland o.a. te koop bij Cameranu.nl