Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in (het gebruik van) mijn beelden.

Gekke woorden fotograferen…

Zonsopkomst

Soms heb je van die gekke woorden in je hoofd. Tenminste.. Ik heb dat. Sinds gisterochtend zoemt de hele tijd het woord “zons-op-gang” in mijn hoofd. Een raar woord dat bij mij wat rare emoties oproept. Ik moest het dus vandaag maar eens fotograferen.

Onze taal vervuilt hevig. Mijn dochter spreekt “graffiti” uit als “gravity” en is er stellig van overtuigd dat dat zo moet. Op Facebook hadden we een discussie over het genre “boudoir fotografie”. Boudoir is een Frans woord en is van oudsher de kleedkamer van een dame. Die kleedkamer is dus echt binnenshuis. Maar iemand beweerde dat je met de tijd mee moet gaan en dat “boudoir fotografie” ook een naakte vrouw in een hooiberg zou kunnen zijn. Ik vraag me dan af hoe de keuken van die vrouw er uit ziet.

Vandaag zegt iemand dat hij foto’s “uploadt” in Lightroom. De functie in Lightroom heet ‘Importeren’, maar de persoon wilde geen cursussen volgen en geen boeken lezen. De persoon heeft dus eigenlijk geen idee van de functies van Lightroom. Toen ik opmerkte dat het dus “importeren” heet en niet “uploaden” kreeg ik een rare opmerking terug die ik hier niet zal herhalen. Wat doe je dan als je foto’s exporteert naar de printer? Is dat dan downloaden naar de printer? Of noemen we dat gewoon ook “uploaden” want de betekenis doet er niet toe als het maar een buitenlands woord is. ‘Importeren’ en ‘Exporteren’ zijn natuurlijk ook gewoon buitenlandse woorden, maar ze komen niet uit Amerika en dan telt het niet.

En nu denk ik aan de zons-op-gang. Tsja, hoe heet dat dan ‘s avonds? Zons-onder-komst? Haha. Natuurlijk niet. We weten allemaal dat de zon niet opgaat, maar opkomt, en dat de zon niet onder komt maar onder gaat. De zonsopkomst, dus, en ‘s avonds diens ondergang. Vanochtend van het mooie weer geprofiteerd om de zonsopkomst boven de Toolenburger plas even vast te leggen en vanavond de zonsondergang naast de Hoofddorpse molen gezet.

“Zonsopgang”… Hoe kom je er op?

Als je de twee foto’s samenvoegt krijg je een zonsopgang. Of een zonsonderkomst. Kies maar!

Ik ben benieuwd naar de rare woorden die jij wel eens ‘in je hoofd’ hebt. Schrijf erover in een commentaar op dit bericht.

Leave A Comment