Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in (het gebruik van) mijn beelden.

Voorbereiden (en een héél klein beetje oefenen)

Een van de leukste aspecten van de trouwfotografie is wel dat je geleidelijk een bijzondere band opbouwt met het bruidspaar. Je hebt een of (bij voorkeur) meerdere gesprekken met het paar om de planning goed op een rijtje te krijgen. Mijn ervaring als projectmanager komt me daarbij goed van pas want daardoor weet ik goed met tijdschema’s om te gaan en weet ik hoe belangrijk het is om vooraf allerhande details te bespreken en vast te leggen.

Als de trouwdatum nadert merk je in de gesprekken hoe de spanning begint te stijgen. Spanning over een lang verwachte dag waar al vele uren aan voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. Spanning die natuurlijk ook ontstaat door het hoge budget dat voor een dergelijke dag nodig is. De trouwgelegenheid, de jurk en het kostuum, en alles wat er nog meer bij komt kijken, zijn uitgaven die je niet elke dag doet en naarmate de dag dichterbij komt groeit het benodigde budget gestaag.

De fotograaf is natuurlijk ook niet goedkoop, want bij de zoektocht naar een goede fotograaf sla je familie en vrienden veiligheidshalve over en je hebt al vele horrorverhalen gehoord over de Facebook fotografen die aan het eind van de dag ineens kapotte geheugenkaarten blijken te hebben of die net dat ene bijzonder moment gemist hebben. Dus kies je voor deze bijzondere gelegenheid een fotograaf die beschikt over materiaal van de beste kwaliteit en die ruime ervaring heeft met fotograferen onder snel wisselende omstandigheden.

Ik kan als fotograaf natuurlijk uitgebreid uitweiden over de voordelen van een professionele fotograaf boven een amateur enz enz, maar daar gaat dit artikel niet over. Bovendien, hoe je ook ook wendt of keert, het blijft een flink budget dat nodig is voor de trouwreportage. Daardoor ben je ook tegenover de fotograaf gespannen en vraag je je af of je wel de goede fotograaf hebt gekozen.

 

Voorafgaand aan een bruiloft ga ik vaak even de locatie verkennen. Soms kan dat via internet, of met een telefoontje naar de locatie als het een gebouw betreft (bijv een kasteel en of een museum), maar vaak verdient het de voorkeur om kort voor de bruiloft even te gaan kijken. Zo zie je in Amsterdam vaak dat net die ene straat opgebroken is en ook in Hoofddorp gebeurt het dat de trouwlocatie net in de herstelwerkzaamheden verkeert. Daar moet je je als fotograaf wel even op wapenen omdat je weet dat je je stijl moet aanpassen aan de omstandigheden.

Als een wat grotere trouwreportage op handen is neem ik me de moeite om het bruidspaar even mee te nemen naar (een van de) shootlocatie(s). Dat heeft veel voordelen. Niet alleen werkt dat bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen, maar je kunt samen bespreken op welke plekken je gaat fotograferen en zo spelenderwijs een indruk krijgen van de stilistische voorkeuren van het paar. Het vergroot de voorpret op de weg naar de trouwdag en boven al laat ik je even wennen aan de poseer instructies en het aanblik van de fotograaf die zich verstopt achter zijn camera.

 

Zo werk je als fotograaf mee aan het vergroten van de voorpret. Kijk maar naar de plaatjes; dan zie je dat we tijdens de voorbereiding al veel plezier hebben. Voor de fotograaf als prettige bijkomstigheid dat hij dankzij deze voorbereiding beter in staat zal zijn om een mooie trouwreportage op te leveren.

Ga je binnenkort ook trouwen en heb je nog geen fotograaf. Of ken je iemand die gaat trouwen? Informeer dan via de website naar de mogelijkheden om samen met mij een mooie trouwreportage te maken. Klik hier om nadere informatie aan te vragen.

Hoe was jouw ervaring tijdens je trouwdag? Had je een beroepsfotograaf ingehuurd of werd de dag door een vriend of kennis gefotografeerd? Deel je ervaringen onder het artikel.

Leave A Comment