Neem contact met me op als je geïnteresseerd bent in (het gebruik van) mijn beelden.

Een Trouwalbum van Saal

Trouwalbum van Saal

Introductie

De wereld wordt steeds digitaler. Ik vertel je niets nieuws als ik schrijf dat foto’s bijna uitsluitend digitaal gemaakt en bekeken worden. Kranten worden digitaal gelezen – Ik heb net verleden week mijn abonnement op NRC opgezegd omdat het nieuws mij digitaal nou eenmaal sneller bereikt dan de krant. Vanochtend om 10 uur viel de krant op de mat met grote koppen dat het onrustig was in Istanbul en Ankara, maar ik had een uur eerder al gelezen dat de coup mislukt was en de regering weer orde op zaken aan het stellen was. Een pagina verder las ik iets over een “lone wolf” in Nice terwijl ik al wist dat de Franse politie drie mannen had gearresteerd.

Met trouwfoto’s is dat al net hetzelfde. Driekwart van de bruidsparen wil de foto’s alleen digitaal opgeleverd krijgen. Immers, digitale foto’s vergelen niet, kun je makkelijker delen en op een gezellige avond kunnen de meesten hun foto’s gezellig via de TV bekijken en aan hun gasten tonen. Gezellig? Nou ja, dat is een kwestie van smaak. Ik ben nog een beetje van de oude stempel, denk ik, want ik houd van geprinte foto’s, grote foto’s aan de wand en gedrukte trouwalbums. Lekker met z’n tweeën nog eens in het album rondneuzen en samen de dag opnieuw beleven vind ik nou eenmaal wat intiemer dan de zelfde actie via een beeldscherm doen.

Voor veel jonge mensen is de keuze tussen album en digitaal ook een budgetkwestie. Trouwalbums zijn prijzig en een ‘standaard’ trouwalbum kost al gauw enkele honderden euro. Gezien mijn voorliefde voor geprinte foto’s was ik daarom al een tijdje op zoek naar de mogelijkheid om een album voor een budgetprijs te kunnen aanbieden, maar wel met een kwaliteit die wat hoger is dan de doorsnee printservice van enkele niet nader te noemen winkelketens en een flink aantal online afdrukdiensten.

Onlangs stond er een oproep van de firma Saal op Facebook waarin ze zochten naar mensen die hun fotoalbum zouden willen evalueren. Toen ik de prijs zag dacht ik in eerste instantie “Nou, daar heb je er weer een.” Laat ik meedoen in die evaluatie, zo dacht ik, want dat is toch niks en dan heb ik daarna een goed argument voor de verkoop van de wat duurdere albums. Ik kreeg een keurige mail met evaluatievoorwaarden en aanwijzingen en mocht beginnen met de download van de programmatuur om een album te ontwikkelen.

Programma

Het programma is beschikbaar voor Windows en OSX, dus ook voor mijn iMac. Het is meertalig en ik werd netjes in het Nederlands begroet. Het programma start met een keuzemenu voor het gewenste product (losse foto’s, boeken, wanddecoratie, e.d.). Na het maken van de keuze kom je in het eigenlijk ontwerpprogramma. De programmatuur is eenvoudig in gebruik. Er zijn diverse sjablonen en voorbeelden aanwezig alsmede allerhande krullen, haken en andere figuurtjes om je fotoboek op te leuken. Ik had mijn eerste album in iets meer dan een uurtje klaar.

Als het album gereed is kun je kiezen om het zelfde ontwerp in een ander product te gieten. Ik begon met een album van 30x30cm en toen ik klaar was kon ik het hele album met enkele klikken naar een album van 15x15cm verkleinen. Handig als je een kopie van je album voor in je handtasje wil maken. het is ook mogelijk om een soortement proefdruk in PDF formaat te maken. Zo kun je je ontwerp even door een klant laten goedkeuren alvorens het naar de drukker gaat.

Tenslotte druk je op de bestelknop, vul je je adresgegevens in, doe je een online betaling en ben je klaar. Ondertussen heb je natuurlijk je ontwerp al een paar maal opgeslagen, dus dat hoef je nu niet meer te doen…

Boek

Ongeveer een week later arriveerde het boek. Het boek wordt in een plastic hoesje verpakt en vervolgens in een grote envelop van dik beschermend karton toegezonden. Ik had bewust gekozen voor de goedkoopste uitvoering, en zo ziet die er ook uit. Mijn eerste indruk was er een van teleurstelling. Dit zou geen oplossing voor een budgetklant zijn. Ik sloeg het boek open in de hoop dat de bladzijden netjes plat gaan liggen. Maar nee, dat was niet het geval. De inbinding zorgt ervoor dat de pagina’s een beetje omhoog gaan staan dus je moet wel even drukken om het boek plat te krijgen. Ik vond het een eng gezicht. Als ik een boek koop van 100 euro of meer dan wil ik daar wel graag voorzichtig mee zijn.

Trouwalbum van Saal

Onlangs was er een bijeenkomst van fotograferende mensen in de Beekse Bergen. Er waren diverse leveranciers aanwezig en natuurlijk waren ook de grote camera merken prominent aanwezig. Ik heb er een fijne nieuwe schouderriem gescoord en zag dat de firma Saal er eveneens met groot materiaal aanwezig was. Ze hadden prachtige wanddecoraties opgehangen en hadden een enorme tafel waarop verschillende soorten albums uitgespreid lagen.

Ik werd te woord gestaan door een allervriendelijkste mevrouw die eerst mijn kritiek over het goedkope albumpje aanhoorde en vervolgens geduldig langs de diverse mogelijkheden liep. Voor een paar tientjes meer (en in dit verband is ‘een paar’ echt gewoon ‘twee’) kun je een kunstlederen omslag kiezen en dan ziet dat album er meteen een stuk serieuzer uit. Ze sloeg een boek open en liet me zien dat de boeken gewoon plat liggen. Ze liet me ook de zwaardere papiersoorten zien die ik in het ontwerp programma over het hoofd had gezien. Uiteraard heb ik bij terugkomst ook mijn exemplaar platgedrukt en het boek heeft mijn geweld netjes doorstaan.

Conclusie

Ik ben ‘om’. Saal bewijst dat je met een redelijk budget toch een mooi album kunt maken (of beter *laten* maken). Het goedkope albumpje dat ik ontworpen had heeft een netto prijs van ca 45 euro. Maar als je zwaarder materiaal kiest, en een wat mooiere omslag dan wordt de prijs iets meer dan 100 euro. Daarvoor heb je dan een goedkoop alternatief en toch een redelijk trouwalbum!

Informatie: http://www.saal-digital.nl

PS: Het paar op de foto heet niet Saïdjah en Adinda. Wie op de middelbare school goed heeft opgelet weet wel beter. De foto is ook niet op 31 februari genomen maar dat spreekt voor zich.

Leave A Comment